×
Bayliner Owners Club on Facebook and Twitter (18 Feb 2018)

Over 440 members and growing on our Facebook Group - www.facebook.com/groups/BaylinerOwnersClub/
Lots of Information and daily posts from members just like you !
Your can also join our 1,235 members on Twitter, twitter.com/baylinerowners

× Technical Discussions

Strange Issue

  • k-townguy
  • k-townguy's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Chief Petty Officer 1st Class
  • Mechanic
More
5 years 7 months ago - 5 years 7 months ago #1645 by k-townguy
k-townguy created the topic: Strange Issue
While cruising on the rideau canal this week i encountered a strange issue. Cruising at 4000 rpm, 22 mph, oil pressure at 65 psi, 13.6-13.8 V, and 185 F. On plane going across the lake my boat just quit. Engine goes dead, gauges all flat line like the key is off, but it is on. This happened more than once with no real warning, happens at different times but not frequently. Then tonight after backing into my slip at the marina, i jump off the boat to tie off and leave engine running for a minute or two to cool down, and same thing happens, engine quits and all gauges flat line. After this happens i am able to re-start without any issues. Any ideas i am completely baffled.

1985 Bayliner 2150 Ciera Sunbridge
VP AQ 125A/270


"FOUR PLAY'N"
Why is there never enough time to do it right the first time, but always enough to do it right the second time.
Last Edit: 5 years 7 months ago by k-townguy.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • freedre
  • freedre's Avatar
  • Visitor
5 years 7 months ago - 5 years 7 months ago #1646 by freedre
freedre replied the topic: Re: Strange Issue
My guess is electrical.

Also, I think you are running hot and under (over?) propped.

4200 - 4400 rpm should get you 22 knots. Your temperature should be 180 or less.

IMHO Of course.

It's probably just taking a rest to cool down.
Last Edit: 5 years 7 months ago by freedre.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 7 months ago #1647 by jamie mac
jamie mac replied the topic: Re: Strange Issue
Sounds like a bad ground

2006 mainship rumrunner

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • k-townguy
  • k-townguy's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Chief Petty Officer 1st Class
  • Mechanic
More
5 years 7 months ago #1649 by k-townguy
k-townguy replied the topic: Re: Strange Issue
I was thinking maybe a bad ignition switch, since everything dies like it would if you went key off. All connections are clean and tight. 185 * is what it has ran at since i got the boat, but I am going to be replacing some stuff this winter and the t-stat and water neck are on the list. As for propping, not sure but i can hit max rpm which is 4800 as per factory specs. I cruise at 4000-4400.

1985 Bayliner 2150 Ciera Sunbridge
VP AQ 125A/270


"FOUR PLAY'N"
Why is there never enough time to do it right the first time, but always enough to do it right the second time.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • freedre
  • freedre's Avatar
  • Visitor
5 years 7 months ago #1650 by freedre
freedre replied the topic: Re: Strange Issue
Ignition switch would be a good place to start.

You might also look at the connections on your "kill switch".

Good luck with this. Electrical issues can be quite elusive.

Your temp gauge might be reading high. I have this problem on my 32'. (180(reading) = 160(actual)).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 7 months ago #1653 by David
David replied the topic: Re: Strange Issue
Sounds electrical, neutral switch shorting out ? Ignition switch or coil connection ?

David
1990 Sunray Infinity
Twin 5.7 Cobra's

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Moderators: kingstonal
Time to create page: 0.166 seconds
Powered by Kunena Forum